Vragen over familierecht

Familierecht

Hoe gaat een echtscheidingsprocedure in zijn werk?

Echtscheidingsverzoekschrift
De procedure vangt aan met een echtscheidingsverzoekschrift dat door een advocaat bij de rechtbank moet worden ingediend. De andere partij krijgt dan zes weken de tijd om te reageren op het verzoekschrift van de verzoeker middels een verweerschrift. Hiervoor kan nog eenmaal een uitstel van vier weken worden verkregen, dus in totaal is er een verweertermijn van tien weken. In het verzoekschrift vraagt de verzoeker om de echtscheiding uit te spreken. Daarnaast kunnen andere onderwerpen aan de orde worden gesteld. Dit worden nevenverzoeken genoemd. Zo kan om vaststelling van kinder- en partneralimentatie worden verzocht, de verdeling van gezamenlijke goederen, de afrekening conform de huwelijksvoorwaarden en een regeling over de pensioenen.

Ouderschapsplan
Een echtscheidingsverzoekschrift moet een ouderschapsplan bevatten als er minderjarige kinderen zijn. De ouders moeten afspraken maken over de zorgregeling, de kinderalimentatie, de wijze waarop zij belangrijke beslissingen nemen over de kinderen en zij moeten de kinderen informeren over deze afspraken. Als de ouders geen afspraken hebben gemaakt over de kinderen en het ouderschapsplan niet hebben getekend, kan de rechter de zaak aanhouden.

Mondelinge behandeling
Na het verzoek- en verweerschrift volgt een mondelinge behandeling bij de rechtbank. Hier kunnen beide partijen bijgestaan door hun advocaten, ten overstaan van de rechter hun zegje doen, waarna de rechtbank een uitspraak doet. In de praktijk komt het vaak voor dat meerdere mondelinge behandelingen volgen, er bewijsopdrachten worden gegeven of nadere schriftelijke stukken worden uitgewisseld. Is één van beiden het niet eens met de uitspraak van de rechtbank, dan kan binnen drie maanden hoger beroep worden ingesteld bij het gerechtshof. Tot slot kan tegen de beslissing van het gerechtshof ook nog cassatie bij de Hoge Raad worden ingesteld. U dient er rekening mee te houden dat een procedure lang kan duren.

Ordemaatregelen
Zolang de echtscheidingsprocedure loopt en de rechter nog geen uitspraak heeft gedaan, kan een van de partijen de rechtbank vragen om ordemaatregelen te treffen. Dit is een spoedprocedure met een doorgaans snelle uitspraak. Hiervoor dient een apart verzoekschrift tot het treffen van zogeheten voorlopige voorzieningen bij de rechtbank te worden ingediend.

De rechtbank kan bijvoorbeeld een voorlopige kinder- en partneralimentatie vaststellen en bepalen wie van beiden voorlopig in het huis mag blijven.
 

Vragen over partneralimentatie

Familierecht

Komt er met de nieuwe regelgeving ook een alimentatieverplichting voor samenwoners?

Zowel onder het huidige- als het toekomstige recht geldt er geen alimentatieverplichting tussen samenwoners. Het staat samenwoners wel vrij om een alimentatieverplichting overeen te komen in bijvoorbeeld een notarieel samenlevingscontract.

Familierecht

Vervalt de alimentatieverplichting wanneer ik ga samenwonen met een nieuwe partner?

De regeling die is opgenomen in artikel 1:160 Burgerlijk Wetboek blijft onveranderd. Dit betekent dat wanneer de alimentatiegerechtigde gaat samenwonen met een nieuwe partner als waren zij gehuwd, de alimentatieverplichting komt te vervallen voor de alimentatieplichtige.

Familierecht

Mijn echtgenoot en ik willen al bij het aangaan van het huwelijk afzien van partneralimentatie. Kan dit?

Evenals onder het oude recht is het ook onder het nieuwe recht niet mogelijk voor echtgenoten om de regels over partneralimentatie in huwelijkse voorwaarden uit te sluiten. Je kunt wel bij de echtscheiding overeenkomen dat je beiden afziet van het betalen (en ontvangen) van partneralimentatie.

Familierecht

De beëindiging van de partneralimentatie na vijf jaar is voor mij van zeer ingrijpende aard. Kan ik hier iets tegen doen?

In beginsel eindigt de duur van de partneralimentatie na het verstrijken van de termijn die de helft van de duur van het huwelijk bedraagt met een maximum van vijf jaar. Wanneer de beëindiging van de partneralimentatie voor jou van zo een ingrijpende aard is dat ongewijzigde handhaving van die termijn naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid niet van jou kan worden gevergd, kan een advocaat namens jou een verzoek indienen bij de rechter om de duur van de partneralimentatie te verlengen. Dit wordt ook wel de “hardheidsclausule” genoemd.

Familierecht

We gaan scheiden en hebben samen een kind van vier jaar. Wat is de duur van partneralimentatie die ik na de scheiding moet gaan betalen?

Heb je samen met je partner een kind en is je kind jonger dan twaalf jaar? Dan wordt de duur van de partneralimentatie verlengd. De termijn wordt verlengd totdat het jongste kind de leeftijd van twaalf jaar bereikt. In de situatie dat je kind vier jaar is, zal de duur van de partneralimentatieverplichting dus acht jaar bedragen. Het is goed om je te realiseren dat de nieuwe regelgeving enkel ziet op partneralimentatie. De regels voor kinderalimentatie blijven ongewijzigd. De verplichting tot het betalen van kinderalimentatie blijft dus doorlopen totdat het kind de leeftijd van achttien jaar bereikt, waarna een verlengde onderhoudsverplichting geldt voor de kosten van levensonderhoud en studie totdat het kind de leeftijd van éénentwintig jaar heeft bereikt.

Familierecht

Ik ben 30 jaar gehuwd geweest, geldt dan alsnog een termijn van vijf jaar?

Wanneer je langer dan vijftien jaar gehuwd bent geweest en de leeftijd van de alimentatiegerechtigde maximaal tien jaar lager is dan de AOW-leeftijd, wordt de duur van de partneralimentatie gemaximeerd tot tien jaar (de alimentatieverplichting stopt op het moment dat de alimentatiegerechtigde de AOW-leeftijd bereikt). Voorts hebben alimentatiegerechtigden van vijftig jaar en ouder, die langer dan vijftien jaar zijn getrouwd, recht op tien jaar alimentatie. Deze extra maatregel vervalt zeven jaar na de inwerkingtreding.

Familierecht

Mijn partner en ik zijn getrouwd en gaan scheiden. Wat is de duur van partneralimentatie die ik na de scheiding moet gaan betalen?

De duur van de partneralimentatie is in beginsel maximaal de helft van de duur van het huwelijk, met een maximum van vijf jaar. Dit betekent dat wanneer je acht jaar bent gehuwd, de alimentatieverplichting in beginsel vier jaar zal duren. De rechter kan een langere termijn bepalen, voor zover die langere termijn niet langer duurt dan vijf jaar.

Vragen over strafrecht

Strafrecht

Ik heb een dagvaarding ontvangen. Wat nu?

Het Openbaar Ministerie heeft besloten om u te vervolgen en uw zaak voor te leggen aan de rechter. In de dagvaarding staat waarom u voor de rechter moet komen, wanneer de zitting plaatsvindt en bij welke rechtbank u dient te verschijnen.Het is in meeste gevallen verstandig dat u naar de zitting toegaat. Als u besluit niet naar de zitting toe te gaan, is de kans groot dat de rechter u bij verstek veroordeeld. En dat is vaak niet in uw voordeel. De rechter heeft bijvoorbeeld geen informatie gekregen over uw persoonlijke omstandigheden, terwijl dat wel van belang is voor de beoordeling van uw zaak. Ik sta u graag bij wanneer u zich voor de rechter dient te verantwoorden zodat uw zaak zo goed mogelijk wordt behandeld.

Strafrecht

Ik ben uitgenodigd voor een hoorzitting bij het Openbaar Ministerie. Wat nu?

Het Openbaar Ministerie heeft besloten om u te vervolgen en uw zaak zelf af te handelen. In de uitnodiging staat waarom u bent uitgenodigd, wanneer de hoorzitting plaatsvindt en op welk adres uw wordt verwacht.

Het is verstandig dat u naar de hoorzitting toegaat. Als u besluit niet naar de zitting toe te gaan, is de kans groot dat het Openbaar Ministerie u een strafbeschikking oplegt, terwijl dat niet terecht is of dat een andere afhandeling van uw zaak geboden is dan door het Openbaar Ministerie is aangeboden. Het Openbaar Ministerie heeft bijvoorbeeld geen informatie gekregen over uw persoonlijke omstandigheden, terwijl dat wel van belang is voor de beoordeling van uw zaak.

Ik sta u graag bij wanneer u bent uitgenodigd voor een hoorzitting bij het Openbaar Ministerie zodat uw zaak op juiste wijze wordt behandeld.

Strafrecht

Ik heb een strafbeschikking van het Openbaar Ministerie ontvangen. Wat moet ik doen?

Indien u een strafbeschikking uitgereikt krijgt van het Openbaar Ministerie ter afdoening van uw zaak, kunt u hiertegen in verzet. De termijn hiervoor is veertien dagen.

Strafrecht

Ik heb een brief ontvangen waarin staat dat ik op het politiebureau moet komen voor verhoor. Wat moet ik doen?

U heeft het recht om voorafgaand aan het politieverhoor te overleggen met een advocaat. Het is raadzaam om hiervan gebruik te maken. U kunt mij hiervoor inschakelen.

Daarnaast heeft u het recht om tijdens het politieverhoor te worden bijgestaan door een advocaat. In de meeste gevallen is het aan te raden om een advocaat in de hand te nemen. Indien u dat wenst, sta ik u voorafgaand en tijdens het verhoor bij zodat u de verdediging van uw zaak wordt geboden waar u recht op heeft.

Welkom, kies een taal
Een moment geduld aub..